hits

Og så var sirkuset igang...om legalisering av cannabis og fokus på symptom heller enn problem

Hans Petter Martinsen deler åpenhjertig om sin vei fra vold og rusmisbruk til å hjelpe voldsofre. Videoer han har laget blir delt på Facebook til skrekk og advarsel til de som vil legalisere cannabis. Med all respekt for Martinsen som har funnet veien sin til et bedre liv, føles dette som skivebom...

Alle vet at Jeppe drikker og alle ser hvor mye det skader ham og de rundt ham. Likevel er det godkjent i samfunnet å slippe seg løs og slappe av med en fest. Jeg kjenner folk som bruker cannabis til å ta en fest og jeg kjenner folk hvor cannabis er blitt en stor del av problemene de sliter med. Og det vi ofte glemmer å se på, er det som ligger bak.

For når avrusningen er gjennomført, "kjem det jeg itt kæjn". Nå må jeg plutselig leve det livet som var så vanskelig at jeg valgte rus for å slippe unna. Jeg må føle følelsene, tåle alle møtene, se meg sjøl. Hvilket er hvorfor mange avhengige velger andre avhengigheter, som mat, forhold, sex, trening, spill, Facebook, tv, oppussing, krangling på nett, shopping...

Rekk opp hånda de som aldri har brukt en av de, eller andre ting, for å stikke av fra hvordan du har det inni deg? Å bruke penger man ikke har, er nå så vanlig at de har et program på tv om det. Vi stikker kollektiv at fra det vi føler  stadig vekk, og det eneste vi viser frem på Facebook er hvor vellykka og glade vi er. Vi orker ikke venner som sliter, eller er negative og vi synes navere burde skjerpe seg. La oss få litt orden på detta landet liksom. I mellomtiden sitter vi, på hver vår tue, bak lukkede dører og sliter. Vi er ensomme og motløse og lurer på hva som er galt med oss som ikke er lykkelige og perfekte hele tiden.

Og på toppen av det hele, så får vi oss til å krangle om hvilke symptomer som er ok og ikke. Rusmisbruk er i utgangspuntet et SYMPTOM. Åpenbart fører rusmisbruk til andre problemer, på samme måte som all annen avhengighet. Se gjennom lista over, og se om du ikke klarer å få øye på noen ganske voldsomme konsekvenser for alle i verste fall. Så hvorfor er det interessant å diskutere hvorvidt noen avhengigheter bør være forbudt og andre ikke? Kan vi ikke bare innse at avhengighet suger, hvordan kan jeg hjelpe?

Det hjelper ikke å forby hverken alkohol eller narkotika. Det vil alltid finnes her, på en eller annen måte, for de som "må" ha det. Et forbud gjør bare at de som ikke har problemer med det, lar det være. Det som er mest trist, er at alle de som trenger hjelp ikke får noen hjelp fordi vi er opptatt med å krangle om hvilke symptomer som er ok. "Nei, du får ikke lov til å røyke, men du kan drikke hvis du vil, eller slå kjærringa, eller selvskade. Det blander vi oss ikke opp i."

Det gapende såret vi kollektivt har skapt i sjela ved å velge bort alt som føles vondt, er i grove trekk en stor bidragsyter til behovet for flukt. For noen er det lett å "kontrollere" følelsene sine, for andre er det umulig. Den forskjellen er man faktisk uskyldig i. Vi kan ikke forandre hverken opplevelser eller hvordan vi er skrudd sammen. Det går ikke an å skjerpe seg. Så kanskje vi kunne få øye på det, og velge en annen fremgangsmåte når vi ser folk som sliter? "Jasså, du røyker hasj ja, du må ta deg sammen skjønner du...ellers får du ikke være med i samfunnet vårt."

Alle har ansvar for eget liv, og kollektivt har vi trygdekassa som ivaretar de som faller utenfor - sånn noenlunde. Ja, fysiske behov hvertfall da, sånn noenlunde. Innvendig blir vi i all hovedsak overlatt til oss selv, og det er fryktelig dårlig gjort. Det et menneske trenger for å utvikle seg er kjærlighet. Det går an å gi denne kjærligheten til seg selv, det er bare det at når alt man har lært er avvisning av det som gjør vondt så er det avvisning man praktiserer. Når vi fødes inn i familier og samfunnet blir vi tidlig programmert med de "sannheter" som er etablert.

Så da har vi kollektivt ansvar for hva barna lærer. Det er på tide alle dere som har så sterke meninger om hva folk gjør, bryr dere om DET og ikke symptomene på at folk bærer på smerte og lidelse. Vi må manne oss opp og tåle den verden vi kollektivt har skapt! Det er fristende å si "Skjerp dere!", men det funker ikke bedre på dere enn på de som sliter. Vær så snill å se, hvordan vi bidrar til problemet og ikke løsningen når vi krangler for å fjerne symptomer.

 

Dr. Maté, renowned addiction expert, calls for a compassionate approach toward addiction, whether in ourselves or in others. Dr. Maté believes that the source of addictions is not to be found in genes but in the early childhood environment. In The Realm Of Hungry Ghosts, his most recent best-selling book, draws on cutting-edge science and real-life stories to show that all addictions originate in trauma and emotional loss.

https://drgabormate.com/

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Anita Kristensen

Anita Kristensen

48, Svelvik

En sprudlende jente, som liker å engasjere seg. Jeg er vel opptatt av politikk, men følger lite med i dagspresse etc, fordi det blir for mye konfliktfokus. Kanskje jeg er mer opptatt av filosofi, jeg mener...hvordan ER verden egentlig? EGENTLIG?? :)

Kategorier

Arkiv