Skitne triks og utpressing i "velgjørenhetens" tegn

En, mindre enn trivelig, samtale med en "selger" fra Norsk Barnehjelp i dag har virkelig satt tankene i sving. Den trivelige mannen, som slett ikke på noe tidspunkt mistet besinnelsen, brukte i løpet av samtalen en rekke skitne triks. Hans hensikt var åpenbart å samle inn penger, koste hva det koste ville.

Som vanlig, åpnet han samtalen med å presentere seg høflig og takke pent for bidragetjeg har gitt i forbindelse med hjelpearbeider i Sudan. Jeg kjente igjen navnet på organisasjonen og forklarte raskt, men vennlig at jeg hadde blitt oppringt to ganger ganske nylig.
-Av meg? spurte mannen.
 Hvorpå jeg naturligvis svarte, -Nei.
-Ja, jeg ringer idag for å fortelle at man har funnet en rekke barn i gatene i Sudan, helt ned til 2-års alder.

Du kan godt kalle meg et udyr, men to tanker slo ned i hodet mitt ganske raskt. Den ene, er at den raske replikken hans fikk hjerterøttene mine til å vri seg, noe som identifiserte hans utspill som følelsesmessig utpressing. Den andre tanken var; Dette er et problem som bør løses ved hjelp av kraftigere midler enn mine 200,- kroner. Jeg forklarte mannen at jeg ikke satte pris på å bli gitt dårlig samvittighet på denne måten.
-Dårlig samvittighet? Dette har da ikke noe med samvittighet å gjøre. (Hersketeknikk fra mannens side, og både uhøflig og ukorrekt i mine øyne)

Jeg kjente at jeg ble mer og mer forarget, før jeg ba dem avholde seg fra å ringe meg igjen. Det var da han kommenterte: "Ja, vi må jo etterhvert beynne å lage lister over denslags folk også".

Så nå er jeg "denslags folk". Jeg forklarte for mannen at jeg slett ikke satte pris på slik uhøflighet, og begynte straks å titulere ham med De og Dem. Noe han ikke så ut til å la seg affektere av, og det er jo relativt imponerende.

Han spilte sin rolle til perfeksjon, men det er da betenkelig at slike virkemidler er "godkjent" for et godt formål. Akkurat som om vi har blitt så harde, at de må bruke hardere virkemidler.

Vet Norsk Barnehjelp vilke skitne triks som blir benyttet i deres nanv? Jeg mener, det er ille nok med telefonselgere for omega-3, bokklubber og lignende, men  Norsk Barnehjelp??

Og kunne ikke dette problemet blitt løst på et litt høyere nivå? Jeg mener, det ER nok mat i verden, hvis vi bare begynner å behandler hverandre skikkelig og ikke allltid være redd for å ikke få nok i vår egen pose. Og DET kan man ikke akkurat beskylde meg for, der er det større gutter/jenter som har mer å bidra med!!

Det er en fin ting å kunne gi penger til de som har mindre enn oss. Jeg har selv hatt et fadderbarn i mange mange år, og det setter jeg pris på. Men dette gikk litt langt, spør du meg.

Én kommentar

Snorre

22.01.2007 kl.22:08

Nei, 'den slags folk' holder jeg meg god til å gi en replikk til. Nei, ærlig talt, en slik oppførsel er å skyte seg selv i beinet.Håper vedkommende eller noen fra Norsk Barnehjelp leses dette. Men det er vel for mye å håpe på. Hvis noen derfra likevel leser dette, vil de nok komme med 'gode' forklaringer.Vet ikke hva slags kontroll de har på sine telefonselgere. De kunne jo ha et system der de tok opp samtalene, og det blir tatt noen stikkprøver for å sjekke hvordan samtalene forløper seg. Da ville de få seg noen overraskelser. Ditt store poeng med at det er nok mat for alle, er i seg selv verdt en egen artikkel. Det ligger mye der.

Skriv en ny kommentar

Anita Kristensen

Anita Kristensen

46, Svelvik

En sprudlende jente, som liker å engasjere seg. Jeg er vel opptatt av politikk, men følger lite med i dagspresse etc, fordi det blir for mye konfliktfokus. Kanskje jeg er mer opptatt av filosofi, jeg mener...hvordan ER verden egentlig? EGENTLIG?? :)

Kategorier

Arkiv

hits